Macht en schaduwmacht Achter de schermen van de economie

Schrijver Arnon Grunberg gaat in gesprek met prof. dr. Harro Maas (Centre Walras-Pareto, Universiteit van Lausanne) en prof. dr. Ewald Engelen (Financiële Geografie, UvA) over macht, schaduwmacht en tegenmacht.

De gevolgen van de financiële crisis van 2008 zijn gigantisch: voor de Nederlandse economie, de schatkist en de vele huishoudens die kampen met hypotheekschulden en werkloosheid. Toonaangevende banken werden zelfs met belastinggeld gered.

Wie heeft de macht de Nederlandse bankenwereld te hervormen? Dat is lastig te zeggen: bankiers, accountants, advocaten en ook toezichthouders hebben baat bij de bestaande geldmachine. Publiek debat is nodig, maar hebben burgers en politici de kennis en invloed om tegenspel te bieden op een zo specialistisch terrein? Kunnen wetenschappers de crisis van de 21ste eeuw begrijpen met de huidige economische modellen? Of geven die de werkelijkheid te eenvoudig weer? Misschien moeten economen zich wel veel meer mengen in de discussie. Hoe kunnen we welvaart genereren voor de samenleving en hoe kunnen we die (her)verdelen?

Locatie en tijd

 

  • Maandag 20 april, 20.00 tot 21.30 uur
  • Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

meer info

 

8 januari 2015