Debatavond Nieuw antisemitisme. In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij, Mastix Press en Amsterdam University Press (AUP)

Haatspraak_voorplat

Nieuw antisemitisme: In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij, Mastix Press en Amsterdam University Press (AUP)

Recent verschenen drie boeken over antisemitisme: 'Haatspraak' van Remco Ensel, 'Jodenhaat' van Ron van der Wieken en 'Het antisemitisme uitgelegd aan jongeren' van Michel Wieviorka. De auteurs en vertaler buigen zich over de vraag waarom dit thema weer zo prominent op de agenda staat. Journalist en columnist Elma Drayer modereert.

Haatspraak van Remco Ensel gaat over de 21e-eeuwse golf aan antisemitische incidenten op straat en op internet, over de verstoringen van de dodenherdenking in ons land en de problemen in het onderwijs over de Holocaust. Door terug te gaan in de tijd plaatst Ensel het nieuwe antisemitisme in een naoorlogse geschiedenis van protest en provocatie.

In Jodenhaat geeft Ron van der Wieken een beknopt historisch overzicht van de manifestaties van jodenhaat door de eeuwen heen en probeert hij dit fenomeen psychologisch te verklaren. Hij beschrijft achtereenvolgens de voorchristelijke en christelijke jodenhaat, motieven van jodenhaat en verwijten aan de joden. Hij geeft verbijsterende voorbeelden van beeldvorming over joden in de huidige Arabische én westerse wereld.

In Het antisemitisme uitgelegd aan jongeren geeft de Fransman Michel Wieviorka antwoord op een groot aantal vragen. Waarom zijn Joden zo vaak onderwerp van haat? Wanneer is het antisemitisme ontstaan? Hoe is het mogelijk dat het antisemitisme na de Holocaust weer opkwam? Bestaat er een zogeheten Shoah-business? Waarom voelt een deel van de immigrantenjongeren zich aangetrokken tot het antisemitisme?

De twee auteurs en de vertaler van laatstgenoemd boek gaan onder leiding van Elma Drayer in discussie over het nieuwe antisemitisme.

Over de sprekers

Remco Ensel is historicus en verbonden aan het NIOD, instituut voor oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Ron van der Wieken is voorzitter van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom. 

Ton Zwaan vertaalde het boek van Michel Wieviorka. Hij is socioloog en antropoloog en verbonden aan het NIOD. 

Elma Drayer (moderator) is journalist en columnist bij Trouw en Vrij Nederland. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

20 januari 2015